Lood komt vooral voor in accu’s, soldeer, munitie, kristalglas

Lood is een stof dat wordt aangegeven met het symbool: “Pb” en het atoomnummer 82. Het symbool Pb staat voor het latijnse naam Plumbum. Lood heeft een donkergrijs kleur en werd al sinds 5000 jaar (V.

C.) gebruikt, omdat het makkelijk te bewerken is. Lood werd al jaren geleden ontdekt, en werd gebruikt voor loden pijpen om water te transporteren. Daarna werd ontdekt dat lood schadelijk is voor het milieu waardoor lood minder wordt gebruikt.

Best services for writing your paper according to Trustpilot

Premium Partner
From $18.00 per page
4,8 / 5
4,80
Writers Experience
4,80
Delivery
4,90
Support
4,70
Price
Recommended Service
From $13.90 per page
4,6 / 5
4,70
Writers Experience
4,70
Delivery
4,60
Support
4,60
Price
From $20.00 per page
4,5 / 5
4,80
Writers Experience
4,50
Delivery
4,40
Support
4,10
Price
* All Partners were chosen among 50+ writing services by our Customer Satisfaction Team

Nu vinden we lood vooral in accu’s van auto’s, dakbedekking en als stralingsbeschermer. Vele toepassingen van lood zijn nu verboden, omdat het wetenschappelijk onderzocht is dat lood slecht is voor het milieu en gezondheid. Lood is slecht voor de gezondheid, omdat het de ontwikkeling en het functionering van de hersenen kunnen beïnvloeden.  1.

VoorkomenLood komt het meest voor in ertsen, maar wordt het meest gewonnen uit galena (loodglans). Galena komt meestal voor in Australië, Bulgarije, China, Marokko, Mexico, Noord-Amerika, Peru en Rusland. Galena bevat 86,6 % lood. Lood wordt ook gewonnen uit cerussiet en anglesiet. Lood komt vooral voor in accu’s, soldeer, munitie, kristalglas en dakbedekking. Lood komt ook als ontleedbare stof voor in schmink, vuurwerk en als desinfectiemiddel.2.

WinningLood wordt het meest in Australië, en China gewonnen. Om lood te winnen wordt het eerst verhit. Door het te verhitten ontstaat er loodoxide (Pb, O) dat in een smeltoven wordt gedaan, en samen met kool wordt samengebracht. Het lood in de smeltoven is nog geen enkelvoudige stof.

Daarom worden de andere stoffen er met andere hulpmiddelen zoals: stomen en lucht uitgehaald, zodat er alleen puur lood overblijft. Door lood te winnen, ondergaat het deze reactie: (Pb) + (O) —–> (Pb, O).  Lood wordt geleverd aan bedrijven die messing, zink, tin, antimoon of ijzer maken.3. BereidingVroeger werd lood bereidt door het roosten van loodglans, doordat lood werd geroosterd ontstond er oxide en kool.

Nu wordt lood bereid door het roosten van Galena (loodglans), deze grondstof was vroeger niet bekend. Doordat Galena nu ontdekt is kan deze worden gebruikt voor de bereiding van lood. Door Galena te verhitten op 100°C ontstaat er loodoxide, deze samengestelde stof wordt in een oven gebracht met een steenkool dat is ontdaan van verontreiniging. De coke zorgt ervoor dat er enkel puur lood ontstaat.4.

Fysische eigenschappenlood is zacht en buigbaar. Lood is ook een goede geleider. Lood is corrosiebestendig. Lood is het zwaarste stabiele element.

Lood heeft een dichtheid van 11340 kg/m³ . De smeltpunt van lood is 327°C, en de kookpunt is 1740°C. De aggregatietoestand van lood is vast.5.

Chemische eigenschappenDe atoomnummer van lood is 82. De atoommassa van lood is 207,2 g/mol, en de elektronegativiteit is 2,33. Lood heeft een atoomstraal van 180 pm, en heeft 82 protonen en 125 neutronen.6. Toepassingen6.1 Accu’sLood wordt voornamelijk gebruikt in accu’s, het lood zorgt ervoor dat chemisch energie wordt omgezet in elektrisch energie.

Bij autoaccu’s zorgt het lood voor het aandrijven van de startmotor en andere elektriciteitsvoorziening.6.2 StralingsbeschermerLood wordt ook gebruikt als stralingsbeschermer,want lood heeft een zeer hoge dichtheid. De hoge dichtheid zorgt voor meer bescherming, lood is hierdoor zeer goed als stralingsbeschermer.

6.3 DakbedekkingLood wordt ook vaak gebruikt als dakbedekking, omdat het eenvoudig is om te bewerken. En het wordt ook niet geschonden bij uitzetting en krimpen, hierdoor is lood een goede materiaal tegen regen.6.4 SpringstofLood wordt ook gebruikt als explosief, en als munitie.

Lood wordt als springstof eerst samen vermengd met azide, zodat er Loodazide ontstaat.6.5 GeluidsisolatieLood wordt vaak gebruikt in geluidsisolatie, lood heeft een zware massa en een hoge massadichtheid. Door een zware massa en een hoge massadichtheid, kan lood dienen als geluidsisolatie.